Eksportkontroll og sanksjoner
Norge overholder alle sanksjonene FN eller EU har besluttet. Konsekvensene av å bryte disse kan være alvorlige for en bedrift. Det er derfor avgjørende for norske eksportører å operere innenfor rammene av sanksjonene.
Overhold nasjonale og internasjonale sanksjoner
For norske bedrifter er det viktig å være oppmerksom på både nasjonale og internasjonale sanksjoner. Sanksjoner som gjelder norske bedrifter kan være pålagt av FN, EU eller Norges egen regjering. Det er viktig å merke seg at sanksjonene kan endre seg raskt, avhengig av den politiske situasjonen og at som bedrift må man kontinuerlig holde seg oppdatert på utviklinger.
Det er bedriftens ansvar å sikre at de ikke handler med personer, organisasjoner eller land som er underlagt sanksjoner. For å holde seg oppdatert på gjeldende sanksjoner kan bedrifter sjekke nettsidene under:
- Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner har mye nyttig innhold på sine nettsider:
- Gjeldende sanksjoner er en oversikt over sanksjoner som gjelder for Norge
- Under Aktuelt publiserer DEKSA nyheter og oppdateringer fra Utenriksdepartementet.
- Eksportkontroll gir informasjon om eksportlisenser og hvordan man søker lisens.
- EU SanctionsMap gir også en ryddig oversikt over EU og FN sine restriktive tiltak.
- Diverse konsulent- / advokatfirmaer tilbyr sanksjonsovervåkningstjenester.
Viktige hensyn for å sikre sanksjonsoverholdelse
Når man skal sjekke at man er i overensstemmelse med gjeldende sanksjoner og handelsrestriksjoner er det flere hensyn som må tas:
- Mottakere: Sjekk om partneren eller landet man opererer i er underlagt sanksjoner. Det er bedriftens eget ansvar å sikre at man ikke bryter sanksjoner. Know-thy-customer-prinsippet er viktig, og en grundig risikoanalyse av landet, bedriftene og individene man samarbeider med kan redde bedriften fra kinkige situasjoner på et senere tidspunkt. Vær klar over at tredjeparter også kan utgjøre en risiko. Disse er det viktig å inkludere i en risikoanalyse.
- Opprinnelse: Vurder opprinnelsen på komponentene og teknologien i eget produkt. Selv om man eksporterer fra Norge, kan deler av produktet være underlagt restriksjoner fra opprinnelseslandet. For eksempel, kan et produkt eksportert fra Norge som inneholder amerikansk teknologi være underlagt amerikanske handelsrestriksjoner og sanksjoner.
- Teknologi, programvare og data: Vær klar over at også dataoverføring, teknologi og programvare kan være underlagt restriksjoner. Sjekk at din bedrift overholder sanksjoner, også i det digitale rom.
- Potensial for flerbruk: Kartlegg om produktet /tjenesten er en flerbruksvare. Flerbruksvarer er produkter som kan brukes både sivilt og militært, som avansert teknologi eller kjemikalier. Slike varer kan kreve en eksportlisens, selv om de primært er ment for sivilt bruk.
- Dokumentasjonskrav: Sikre gode dokumentasjonsrutiner. Bedrifter må dokumentere alle transaksjoner og kontrakter som involverer parter fra sanksjonerte land, inkludert opprinnelse av varer og tjenester, samt tilhørende eksportlisenser. Gode rutiner for dokumentasjon kan bidra til å beskytte bedriften ved fremtidige revisjoner.
Eksportlisens og listeregler
Forsvarsmateriell og flerbruksvarer kan kreve en eksportlisens for å få tillatelse til å føre varen ut av landet. Man må søke om eksportlisens både om utførselen er midlertidig og permanent. DEKSAs sjekkliste for bedrifter som skal eksportere strategiske varer, tjenester eller teknologi gir god oversikt over hva man må vite.
Eksportører burde ta en selvevaluering på om deres produkter kan falle under kategoriene strategiske varer og tjenester eller om det kan være flerbruksvarer. Dersom dere har spørsmål til tolkning av regelverket, kan de rettes til DEKSA.
Det er tre kontrollister med nasjonale regler for eksport. Liste I omhandler produkter og tjenester relatert til forsvar, mens liste II og III tar for seg flerbruksvarer. Liste III trådte i kraft 1. november 2024 og omfatter de samme varekategoriene som i liste II. Liste III legger derfor ikke til nye kategorier til regimet, men utvider anvendeligheten og omfanget av de ulike kategoriene.
Vær obs på at noen produkter og tjenester krever eksportlisens på grunn av det potensielle bruksområdet, selv om innsatsfaktorene og teknologien i produktet/tjenesten ikke krever det.
Hvorfor er sanksjoner og eksportkontroll viktig for din bedrift?
Å bryte sanksjoner kan innebære alvorlige konsekvenser for bedriften som bøter, tap av omdømme og juridiske tvister. For enkeltpersoner kan brudd også bety fengselsstraff. Sanksjonsloven fastsetter en strafferamme på opptil 6 måneder fengsel for uforsettlige overtredelser og opptil 3 år dersom overtredelsen var forsettlig: https://lovdata.no/lov/2021-04-16-18. Eksportkontroll-loven har en strafferamme på henholdsvis opptil 2 og 5 års fengselsstraff: https://lovdata.no/lov/1987-12-18-93.
For å sikre at virksomheten deres overholder alle gjeldende sanksjoner og handelsrestriksjoner, anbefales å innføre regelmessige interne revisjoner og oppdatere compliance-programmet i tråd med de nyeste sanksjonene. Ved å være proaktive og godt informerte, kan bedriften din minimere risiko og navigere trygt i eksportlandskapet.