Et taktskifte for omstilling

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge© Astrid Waller
I 2023 bidro Innovasjon Norge med over 7 milliarder kroner til næringslivet. Vi etablerte Bionova, økte innsatsen for skalering og spisset eksportsatsingen.

Av administrerende direktør Håkon Haugli

Innovasjon Norge hjelper bedrifter i hele landet med å vokse. Det gjør vi fordi Norge trenger et sterkt og levedyktig næringsliv i møte med samfunnets største utfordringer, som klimakrise og krig i Europa.

I denne rapporten oppsummerer vi året som har gått. Noen av høydepunktene leser du i dette forordet, men hele rapporten er full av innsikt om hvordan det går med nyskaping, vekst og eksport i norsk næringsliv.

Milliarder til næringslivet

Innovasjon Norge bidro med 7,1 milliarder kroner i støtte til næringslivet i 2023 – en blanding av tilskudd, lån og garantier.

Hver krone av Innovasjon Norges støtte, utløste halvannen krone i privat finansiering. Dermed fikk norske bedrifter tilført nesten 20 milliarder kroner totalt etter å ha fått hjelp av Innovasjon Norge i 2023.

Nesten alle bedriftene (96 %) sier at støtten de får fra Innovasjon Norge er utslagsgivende for dem.

I flere år har Innovasjon Norges støtte hatt en dreining mot prosjekter som bidrar til grønn omstilling, og takten økte i 2023. Det er vi stolte av, og vi skal sette opp farten for omstilling ytterliggere i 2024.

Skalering og eksport

Noe av det viktigste vi i Innovasjon Norge gjør, er å følge bedrifter når de vokser seg fra små oppstartsinitiativ til store selskaper.

Bedrifter som får støtte av Innovasjon Norge vokser mer enn sammenlignbare bedrifter som ikke får støtte. Merveksten var i 2023 på 15 prosentpoeng, og for gründere var merveksten på hele 21 prosentpoeng.

I tillegg er det avgjørende for vekstbedrifter å lykkes i internasjonale markeder. Vi har siden 2020 spisset eksportsatsingen vår mot bedriftene som har størst sjanse til å lykkes – og markedene med størst muligheter. Det gir resultater.

I 2023 fortalte norske bedrifter at de har vunnet eksportkontrakter verdt 6 milliarder kroner, som resultat av prosesser Innovasjon Norge har tatt del i. Samtidig er Innovasjon Norges internasjonale tilstedeværelse over tid redusert med nesten 100 årsverk. Det gjør det vanskeligere å opprettholde aktiviteten i Norges viktigste eksportmarkeder.

Bionova

En annen milepæl i 2023, var oppstarten av Bionova. Bionova er en satsing på å få ned klimagassutslipp og bidra til næringsutvikling i jord-, skog- og havbruket.

Bionova er en integrert del av Innovasjon Norge. Det gjør at Bionova-kunder får enkel tilgang Innovasjon Norges øvrige tjenester og kan dra nytte av Innovasjon Norges tilstedeværelse i hele landet.

Ordningene i Bionova har lenge vært en del av Innovasjon Norge, men med opprettelsen av Bionova har vi samlet dem og spisset innsatsen for å få ned utslippene i sektorer som står for betydelige andeler av norske klimagassutslipp.

Til slutt i dette forordet vil jeg takke Innovasjon Norges kunder, oppdragsgivere, ansatte og samarbeidspartnere for alt vi sammen fikk til i året som har gått. Når vi om ett år ser tilbake på 2024, håper jeg at vi kan levere like positive tall som i 2023.

Publisert :
Sist oppdatert :