Rogaland: Fra oljeregion til innovasjonsmotor
– Hvis leverandørbedrifter i Rogaland får i oppdrag å løse et problem, gyver de løs, utvikler nye løsninger, tester dem i praksis og får levert produktet på kort tid, sier Kari Holmefjord Vervik, kontorleder ved vårt regionskontor i Rogaland.
Plastgjenvinning med Eagle Technology, karbonkreditter med Trefadder og smartere elbillading med Amina charging, er bare noen av ideene som har vokst frem her.
«Vi har en kultur for innovasjon og oppfinnsomhet her som gjør oss godt rustet for fremtiden»
— Kari Holmefjord Vervik, Innovasjon Norges kontorleder i Rogaland
Hun leder 20 dedikerte medarbeidere som jobber tett på regionens mangfoldige næringsliv. Den brede sammensetningen av næringslivet gir store muligheter for tverrsektoriell innsats, som kreves på mange av de nye satsingsområdene.
Rogaland er et «Norge i miniatyr», hvor 50 år med olje- og gassvirksomhet har bygget en solid kompetanse innen storskala prosjektstyring, mekanisk industri, robotisering, automatisering, HMS og IT. Denne sterke industrielle arven, kombinert med regionens lange tradisjoner knyttet til landbruk og alt som har med havet å gjøre, skaper en unik grobunn for utvikling av innovative næringer som havvind, elektrifisering, energistyring, sirkulærøkonomi og ny oppdrettsteknologi. Dette tiltrekker verdifull arbeidskraft, gründere og kapital fra utlandet, og gjør regionen utpreget internasjonal.
– Denne kombinasjonen av unik basiskompetanse, 50 år med en betalingsvillig petroleumsnæring og en sterk innovasjonskultur gjør regionen attraktiv for både norske og utenlandske aktører som ønsker å utvikle og teste ny teknologi, sier Holmefjord Vervik.
Et godt eksempel på regionens internasjonale tiltrekningskraft er METCentre på Karmøy, et verdensledende testsenter for flytende havvindteknologi hvor globale selskaper kommer for å teste sine innovative løsninger.
Fra oljeteknologi til grønn innovasjon
Storparten av prosjektene Rogaland-kontoret jobber med i dag, har en tydelig miljøprofil, med fokus på bærekraftige løsninger.
– Sirkulærøkonomi er blitt et viktig fokusområde i Rogaland, ofte basert på at bedrifter i regionen viderefører kunnskap og teknologi fra olje- og gassektoren til nye bransjer, sier Holmefjord Vervik.
Det Stavanger-baserte selskapet Eagle Technology er stjerneeksempel på nettopp dette. Eagle, kjent for sine løsninger for boreavfallshåndtering for olje- og gassindustrien, med store kunder som Equinor, Shell og Petrobras, satser nå på Vixla, en teknologi for plastgjenvinning ved bruk av pyrolyse. Denne metoden har Eagle benyttet på store prosessanlegg innenfor oljeindustrien i mange år.
– Vixla er vår patenterte plastgjenvinningsteknologi. Vi har så langt oppnådd en gjenvinningsgrad på 87 prosent i testene, noe som vil være markedsledende innen gjenvinning av plast, sier CEO i Eagle Technology, Roy Moberg.
Selskapet illustrerer godt transformasjonen som skjer i industrien i Rogaland-regionen.
– Vi tar kjent teknologi fra olje- og gassbransjen og, kombinert med kunnskapen fra våre prosess- og kjemiingeniører, transformerer vi dette til nye løsninger – i vårt tilfelle til plastgjenvinning, sier forklarer Moberg.
Han forteller om en stegvis utvikling av teknologi og kapasitet.
– Vi startet med å bygge små lab-testenheter, fortsatte med å bygge en pilot med egen kapital, og nå, basert på disse erfaringene, går vi videre med støtte fra Innovasjon Norge til å bygge et fullskala demonstrasjonsanlegg for plastgjenvinning, sier han.
Demonstrasjonsanlegget er ikke et kommersielt anlegg, men skal benyttes til videre testing, demonstrasjon av teknologien for kunder, og opplæring av Eagles egne og kundenes operatører. For Eagle har støtten fra Innovasjon Norge vært verdifullt på flere måter – og unnværlig.
«Vi har fått utmerket veiledning i søknadsprosessen, og evalueringen deres, med både ekspertpanel og rådgivere som har stilt kritiske spørsmål, har vært både utfordrende og lærerik. For et utviklingsprosjekt på 35 millioner kroner er risikoavlastningen helt avgjørende. Uten støtten på 11 millioner fra Innovasjon Norge hadde vi ikke hatt mulighet til å gjennomføre dette»
— Roy Moberg, CEO i Eagle Technology
Med global tilstedeværelse i Norge, Bosnia, Vietnam og Brasil, har selskapet store ambisjoner for satsningen.
– Interessen er stor internasjonalt. Vi har forespørsler fra alle verdensdeler, og med gode resultater fra demonstrasjonsanlegget vårt, ser vi et betydelig potensial for global eksport, sier Moberg.
Norsk klimaskog kan bli den nye laksen
Rogaland som landets største «oppfinner-region» understøttes av tallenes tale fra Patentstyret, som viser at regionen i årevis har ligget i landstoppen for nye løsninger. I 2020 stod Rogaland for hele 17 % av alle patentsøknader i Norge.
Haugesund-selskapet Trefadder oppstod fra en lys idé om å bruke naturens egen metode til effektiv C02-fjerning- og lagring – som forvandles til verifiserte karbonkreditter gjennom norske «klimaskoger».
– Vi er den eneste norske aktøren som eksporterer karbonkreditter, og har hatt stor vekst siden lanseringen av Norges første klimaskog i 2019 – med over 200 kunder fra nesten alle kontinenter, sier gründer og daglig leder Anders Kristiansen i Trefadder.
Karbonkredittene innebærer CO2-fangst gjennom karbonlagring i skog, hvor trær fanger CO2 og omdanner det til karbon som lagres i biomassen.
– Trefadder tilbyr et pålitelig norsk «premium brand» i et marked preget av mangel på sporbarhet og dokumentasjon. Vi hjelper bedrifter med karbonkompensasjon som brukes til å klimakompensere restutslipp, som teknologiske og økonomiske årsaker ikke lar seg redusere i dag. Valg av riktige karbonkreditter har nå er blitt en viktig del av strategisk risikohåndtering og merkevarebygging i bedrifter, sier gründer og daglig leder Anders Kristiansen i Trefadder, og legger til:
– Dette skaper lokale arbeidsplasser, bidrar til verdiskapning og er et viktig bidrag til et bedre klima. Verdens beste kinderegg.
Kristiansen har tro på at karbonkreditter basert på karbonfangst i norske skoger kan bli en ny, stor eksportnæring for Norge, slik laksen ble det fra 70-tallet og frem til i dag.
– Vi bidrar til at næringslivet når sine klimamål, samtidig som vi bygger en ny eksportnæring som kan bli viktig for Norge etter oljealderen. Derfor har vi også fått godkjent Made in Norway-merket av Innovasjon Norge, med ambisjon om å gjøre Norge til et globalt karbonlager. Det gir en enorm eksportfart ut i verden, sier Kristiansen.
Støtte fra Innovasjon Norge har vært avgjørende i flere faser.
– Innovasjon Norge ga oss et avgjørende oppstartslån som holdt oss flytende inntil vi sikret investorer. Så vant vi ITSA-akseleratorprogrammet i Stavanger, noe som brakte inn flere investorer, samtidig som vår deltagelse i Fauna-programmet bidro til å tiltrekke større kunder, forteller Kristiansen.
Vekstgarantilånet på 3,5 millioner fra Innovasjon Norge ble vendepunktet for Trefadder, som fikk tredoblet midlene selskapet hadde hentet inntil da.
«Med en ny egenkapital på to millioner kroner fra DNB og tilleggsfinansiering fra Innovasjon Norge, styrket vi virksomheten betydelig og kunne oppskalere teknologi, sertifiseringer og produksjon. Dette løftet har ført til at Trefadder nå har en ordrereserve på godt over 100 millioner kroner»
— Anders Kristiansen, gründer og daglig leder i Trefadder
Smart lading for fremtidens kraftnett
Rogalands sterke energiarv gir nå utslag i en bølge av nye selskaper som utvikler morgendagens grønne teknologi. Stavanger-baserte Amina charging har på kort tid blitt en viktig aktør i det raskt voksende europeiske markedet for elbillading. Selskapet spiller en sentral rolle i å løse en av fremtidens største utfordringer – elektrifiseringen av Europa.
– Økende sol- og vindkraft i Europas energimiks gir en mer ustabil strømtilgang, da disse kildene kun produserer strøm ved sol eller vind. Planlagt lading og ladere med reservekapasitet vil derfor være avgjørende for å håndtere disse svingningene og sikre stabil strømforsyning på kontinentet.
– Vi vil gjøre lading enkelt og sømløst for brukeren – samtidig som vi håndterer kompleksiteten i bakgrunnen, sier Fredrik Lima, CEO i Amina.
Aminas teknologi gjør det mulig for tredjepartsaktører å styre ladingen basert på tilgjengelig effekt, strømpris og andre faktorer.
– Mer fornybar energi i energimiksen gjør strømtilgangen mer variabel, og vår løsning gjør at laderne automatisk forstår og tilpasser seg tilstanden i strømnettet. Dette blir stadig viktigere når vi får mer fornybar energi inn i systemet, forteller Lima.
Nylig mottok Amina 20 millioner i lån til å vokse basert på eksisterende teknologi og 16 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge gjennom Miljøteknologiordningen til utvikling av en ny ladeplattform.
«Støtten var avgjørende i utviklingen av vår nye plattform, som tilpasser seg fremtidens energimiks. Den gjorde det mulig å starte prosjektet tidligere enn planlagt, og ga oss en skikkelig kickstart. Vi kunne dermed bruke mer tid på å utforske potensialet i produktet og plattformen, og fokusere på testing og utvikling»
— Fredrik Lima, CEO i Amina
Lima legger til:
– Søknadsprosessen var krevende, og vi måtte forsvare prosjektet grundig helt opp til høyeste nivå i Innovasjon Norge. Det var betryggende at et uavhengig panel med fire eksterne aktører vurderte og bekreftet potensialet i prosjektet.
– Ta kontakt tidlig i prosessen
Næringslivet i Rogaland har tradisjon for å klare seg selv. Kontorlederen er imponert av rogalendingenes energi og driv, men kommer likevel med en oppfordring:
– Vi kan bidra til at dere lykkes enda bedre! Innovasjon Norge har kontorer i over 20 land, og deres markedsinnsikt, myndighetskontakt og relasjoner i markedene bør i større grad utnyttes om dere vil ta ut hele potensialet. Er du en etablert bedrift med planer om å satse i nye markeder eller utvikle innovative produkter – ta kontakt med oss tidlig i prosessen!
Sammen med vårt globale nettverk, banker og det ene av landets to regionale Eksfin-kontorer i Stavanger, kan Innovasjon Norge bidra med risikoavlastning, markedsmuligheter og verdiskaping – både lokalt og internasjonalt.
«Gjennom tett samarbeid mellom vekstkraftige bedrifter, deres investorer og banker, ser vi store muligheter for å utvikle nye, høyproduktive eksportbedrifter i Rogaland»
— Kari Holmefjord Vervik, Innovasjon Norges kontorleder i Rogaland