Hopp til hovedinnhold

Disse trønderne skal gjøre én million europeere tryggere på nett

En gruppe mennesker smiler mot kamera© Secure Practice
Secure PracticeTrøndelag
Secure Practice setter en stopper for stadig flere digitale svindlere. Nå gjør Trondheim-bedriften seg klar for å eksportere sine nyskapende cybersikkerhetsprodukter til resten av Europa - med støtte fra EU.

- Målet vårt er å beskytte samfunnet og menneskene vi lever side om side med, mot kriminelle og skadelige aktører, sier Erlend Andreas Gjære.

Han sitter i Secure Practices lokaler i Trondheim, med utsikt til den glitrende fjorden og Munkholmen.

- Cyberkriminalitet er en litt usynlig trussel, som kan treffe oss alle både som bedrift og enkeltperson. Vi vil gjøre folk trygge og kapable til å håndtere den trusselen.

Kan bli nytt eksporteventyr

Da han jobbet som forsker og ansvarlig for sikkerhetsopplæringen i en stor bedrift, så gründeren tydelig behovet for å hjelpe folk mer aktivt i små og store sikkerhetsbeslutninger i hverdagen.

«Cybersikkerhet er noe som angår oss alle. Jeg tenkte at hvis alle trenger denne kompetansen, må det være et potensial for å utvikle noe skalerbart.»

— Erlend Andreas Gjære, CEO i Secure Practice

Dermed startet han opp Secure Practice sammen med kona Ragnhild i 2017 – som i dag er en raskt voksende gasellebedrift og spådd å kunne bli "Norges neste eksporteventyr".

Trondheim-bedriftens første produkt var MailRisk - en brukervennlig knapp i innboksen som ansatte kan trykke på dersom de mottar en mistenkelig e-post, og som analyserer e-postens troverdighet. Samtidig samler en skytjeneste inn data om e-posten, slik at det raskt avdekkes om flere er rammet av svindel. Dermed går de ansatte fra å være det som ofte kalles det svakeste leddet, til å bli en verdifull ressurs i sikkerhetsarbeidet.

- De positive tilbakemeldingene vi fikk fra starten av, både inspirerte og motiverte oss til å fortsette å gi folk en opplevelse av mestring innen cybersikkerhet, forteller Gjære.

Han løfter også fram viktigheten av storkunder som Posten Bring, som tidlig hadde tro på Secure Practices løsninger og tok dem aktivt i bruk.

Milliondryss til europeisk skalering

For tiden er gründeren landet rundt på turné med cybersikkerhetsøvelsen "Hele Norge øver". Bedriftene strømmer til øvelsene, hvor de gjennom en digital og interaktiv simulering får kjenne på kroppen hvordan det er å stå midt i et dataangrep.

- Cybersikkerhet har vokst i aktualitet for hvert år. Så lenge det er verdier i samfunnet, trenger vi å beskytte dem. Det er et marked i sterk vekst, og det angår alle.

I høst setter bedriften kursen mot Danmark, med suksess-øvelsen og skytjenestene i sekken. Deretter venter resten av Europa. Det skjer takket være EU-midler fra Digital Europe, EUs program for digital transformasjon i næringslivet og offentlig sektor. Secure Practice mottok 2,5 millioner euro i fjor - rundt 29 millioner norske kroner - som første norske bedrift som har fått støtte fra ordningen. Selskapet har også blitt hedret med den gjeve EU-prisen «European Digital Skills Awards 2024», for Hele Norge øver.

«For oss er dette rene skaleringspenger. Vi skal vokse for å gjøre europeerne tryggere, og bli en betydelig cybersikkerhetsleverandør med europeisk fokus.»

— Erlend Andreas Gjære, CEO i Secure Practice

"Hele Norge øver" er utviklet av Secure Practice gjennom et samarbeid med fra NHO, DNB, Telenor, DNV og Digital Norway.

- En viktig nøkkel er at vi har partnere i næringslivet, og at de mobiliserer sine bedriftsmedlemmer. Det er en kjempeeffektiv modell, fastslår Gjære, som nå forbereder markedsintroduksjoner i andre europeiske land.

Han fortsetter:

- Vi leverer noe som gjør en forskjell på nasjonalt nivå, det er ikke bare et kommersielt markedsføringstiltak. Det er også i kjernen av det EU ønsker å få til med Digital Europe: mer samarbeid, og et felles europeisk prosjekt for å løfte europeiske aktører innen IKT-bransjen som har løsningen på europeiske utfordringer.

Gründerne Erlend og Ragnhild Gjære© Lars Rolland
Gründerne Erlend og Ragnhild Gjære finner mye motivasjon i å kunne beskytte mennesker mot kriminelle aktører ved hjelp av data og kunstig intelligens.

Skreddersyr produktene med kunstig intelligens

Secure Practice bruker kunstig intelligens til både analyse av mistenkelig e-post, og for å gi tilpasset opplæring til hver enkelt bedrift og ansatt.

- Folk er forskjellige, og dersom sikkerhetsopplæringen blir for generell, er den bortkastet tid for mange. Ved å skreddersy opplæringen i langt større grad, blir den mye mer effektiv og relevant, konstaterer Gjære.

Sammen med Datatilsynet har de dessuten utforsket hvordan de kan bruke data på en måte som ivaretar personvernet,  med markedsledende tilpasning til et felles europeisk regelverk.

Tildelingen fra EU har som mål å beskytte borgere og virksomheter, styrke den europeiske cybersikkerhetsindustrien og å skape arbeidsplasser i Europa. For Secure Practice har midlene betydd 10 nye stillinger, og de teller nå 22 ansatte.

- I tillegg ønsker EU å redusere avhengigheten sin av andre markeder, spesielt med tanke på USAs satsing på cybersikkerhet, forteller Gjære, som påpeker at lokal suverenitet er også viktig for Secure Practice selv.

- Vi ønsker å ha kontroll på selskapet gjennom lokalt eierskap – slik at vi ikke risikerer å bli solgt. Det betyr faktisk litt i dagens marked.

Gründeren påpeker at EUs mange reguleringer også betyr markedsmuligheter.

- Vi har bygget løsninger som har et fortrinn i EU, og det er et strategisk valg for oss. Markedet er kjempestort – vi kan blir så store vi bare vil.

En kopp på et kontor med en tekst som sammenligner kaffe og passord© Lars Rolland
Kompetanse om datasikkerhet er høyaktuelt, og Secure Practice gjør seg nå klare for europeisk skalering.

Avgjørende partner

Innovasjon Norge har støttet bedriften fra starten av, både gjennom finansiering, rådgivning og kurs.

- Innovasjon Norge har alltid vært der for oss, og gjennom dem lærer vi stadig mer om hvordan verden fungerer. De er en god partner som har vært avgjørende for at vi har kunnet ta de stegene vi har tatt. Vi har forvaltet skattepengene godt og skapt arbeidsplasser.

Gjære trekker blant annet fram det første tilskuddet til kommersialisering i 2017 som svært viktig i oppstartsfasen. Ikke minst var det ekstraordinære tilskuddet til kommersialisering under koronaen avgjørende.

- Jeg kan ikke overdrive betydningen det hadde på det tidspunktet. At man etter noen år med utvikling får muligheten til å hente mer støtte, er også utrolig viktig. Det har gjort at vi har evnet å innovere og utvikle sterkt produkt, slik at vi nå kan tilby løsninger som skaper begeistring fra sør til nord.

Dette er Digital Europe-programmet

  • EUs program for digital transformasjon i næringslivet og offentlig sektor.
  • Økt bruk av digitale teknologier skal styrke næringslivets konkurransekraft, bedre offentlige tjenester, og bidra til å løse globale utfordringer innen klima, miljø, helse og sikkerhet.
  • Programmet skal også bidra til at EU blir mer teknologisk uavhengig av andre land og regioner.
  • EU investerer i teknisk infrastruktur og digital kompetanse som norske bedrifter, klynger, og andre forsknings- og innovasjonsaktører kan ta del i.

Les mer om EU-programmet her.

Publisert :
Sist oppdatert :