Hopp til hovedinnhold

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2022

vinnereFoto: Vidar Alfarnes / Landbruks- og matdepartementet
Administrende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, Ingunn og Johan Anstensrud og landbruks- og matminister Sandra Borch.
Den Sorte Havre har vunnet bedriftsutviklingsprisen for 2022! Tveter Gård Foredling AS som står bak Den Sorte Havre er fra Viken, og har gjort god butikk av en edel råvare som i flere år var forbeholdt hester.

Prisutdelingen foregikk på den norske ambassaden i Berlin, og det var landbruks- og matminister Sandra Borch og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, som sto for utdelingen.

Prisutdelingen skjer i forbindelse med matmessa Grüne Woche som begynner fredag 20. januar i Berlin.

- Jeg er virkelig imponert over hva landbruket kan vise til av godt og lønnsomt entreprenørskap – noe både vinnere og nominerte til bedriftsutviklingsprisen i landbruket siden 1997 er et godt uttrykk for. Selv om jeg bare har vært statsråd i vel et år, så kan jeg underskrive på at jeg har møtt mange dyktige bønder og produsenter av landbrukstilknytta produkter og tjenester, sa landbruks- og matminister Sandra Borch før hun åpnet konvolutten og avslørte vinneren.

Nominerte og vinner

De nominerte var Fæby Bryggeri fra Trøndelag, Ystepikene fra Rogaland og Den Sorte Havre fra Viken. Sistnevnte var svært takknemlig for prisen. Gården drives av Ingunn og Johan Anstensrud.

Ekteparet bak Den Sorte Havre har gjennom sin langsiktige, profesjonelle og innovative tilnærming klart å utnytte gårdens og landbrukets ressurser på en spennende og lønnsom måte, og har klart å skape noe eget fra jord til bord.

- Dette er en fantastisk anerkjennelse av arbeidet vi har lagt ned i å gjøre denne sunne råvaren kjent og plassert i markedet. At Den sorte havre skulle bli en prisvinnende bedrift hadde vi ikke trodd for syv år siden da vi startet opp, sier Ingunn Anstensrud fra Den Sorte Havre.

Tveter Gård har skapt en lønnsom virksomhet, bygget en merkevare og fått innpass hos de store aktørene i dagligvarebransjen med sine havregryn, müslier, ulike økologiske bakemikser, havremel og til og med havreris, som er et middagsprodukt. De har også blitt synlige både i det nasjonale og det internasjonale markedet. Hverdagskost av høy kvalitet pakket inn i lekker design har blitt et “high end” produkt som gir kunden sunn nytelse i hverdagen.

- Gratulerer så mye til Tveter gård og Den Sorte Havre. De har lyktes med å lage et innovativt produkt ut fra en eldgammel råvare og skapt en bedrift som går godt, skaper arbeidsplasser og er bærekraftig i alle ledd. En virkelig verdig vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Svarthavre

Den gamle kornarten svarthavre har blitt dyrket i Norge siden før vikingetiden. Da eierne av Tveter gård i Våler i Østfold fikk høre om kornarten etablerte de Den Sorte Havre. Målet var å dyrke verdens beste havre av urkornet, utvikle innovative produkter med høy kvalitet og nå ut til hele verden med sine gode og sunne produkter.

Det norske urkornet har fått en renessanse takket være sitt ernæringsinnhold. Svarthavren er spesielt rik på umettet fett, og er i tillegg en glutenfri kornsort.

-Vi i Den Sorte Havre streber etter å dyrke verdens sunneste havre, bærekraftig og helt uten sprøytemidler, og å utvikle fantastiske og smakfulle produkter som får frem det unike i urkornet svarthavre, sier Anstensrud.

Dyrking og videreforedling av sunt urkorn fra vikingtiden danner grunnlag for en god historie om vekst, eksport av landbruksprodukter og samarbeid mellom bønder. Behovet for råvarer har økt mye siden oppstarten i 2014 og vinneren har nå et samarbeid med 20 bønder som dyrker urkorn etter avtale. Dyrkingen skjer uten kjemiske innsatsmidler og solenergi benyttes til tørking av kornet.

- Disse pengene kommer veldig godt med i videre produktutvikling med dette fantastiske råstoffet. Og hvem vet, kanskje kan vi satse mer på utlandet, sier Johan Anstensrud.

Juryens begrunnelse

Kandidatene til årets pris ble vurdert ut fra kriteriene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft og innovasjon.

I følge juryens begrunnelse har bedriften solid økonomi, de har lykkes med innovative produkter basert på en «eldgammel» råvare, de har betydelige ringvirkninger og leverer også på miljø både med tanke på artsmangfold og miljøvennlig energiforsyning.

- Gjennom sin aktive profilering og synliggjøring er vinneren en viktig omdømmebygger for både tradisjonelt landbruk og tilleggsnæring, noe som skaper stolthet og sysselsetting langt ut over egen gård, sier Håkon Haugli.

Regionale vinnere 2022

Agder: Stauslandstunet Gård, Søgne - produksjon av poteter, jordbær og korn

Innlandet: Brimi Gard & Sæter, Garmo - seterdrift og matopplevelser

Møre og Romsdal: Skarbø Gard, Stranda - produksjon og salg av ost og sider

Nordland: Kvitnes Drift, Hadsel - overnatting og matopplevelser

Oslo: Indre Oslo Matforedling, Oslo sentrum - kjøttforedlingsbedrift

Rogaland: Ystepikene, Jæren - osteproduksjon

Troms og Finnmark: Kvænangen Gårdsprodukter, matproduksjon av villsau

Trøndelag: Fæby Bryggeri, Verdal - lokalmatprodusent og serveringsted

Vestfold og Telemark: Telemarklam, Fyresdal - lammekjøtt, pinnekjøtt og fenalår

Vestland: Sølvane Gard, Gloppen - kulturbasert reiselivs- og lokalmatkonsept

Viken: Tveter Gård Foredling, Våler - dyrking og videreforedling av urkornet svarthavre

Publisert :
Sist oppdatert :