Norske kvinnelige gründere gjør det strålende i kampen om EU-finansiering
Norge har med dette fått 8 prosent av finansieringen innenfor denne ordningen, i konkurranse med resten av de europeiske landene. Horisont Europa-finansieringen er ettertraktet og et trangt nåløye å komme gjennom, så dette er veldig sterkt av de norske bedriftene og viser at Norge har noen svært gode gründerprosjekter med kvinner i førersetet.
- Kvinnelige grundere er underrepresentert i teknologibedrifter, der innovasjonen i dag ofte foregår. Dette er første gang EU lyser ut slike midler målrettet til kvinnelige entreprenører, så det er ekstra imponerende at Norge gjør det så bra i et program som aldri har eksistert før, sier direktør for vekst og kommersialisering i Innovasjon Norge, Anette Mellbye.
Finansiering og nettverk
WomenTech EU retter seg mot «deep tech»-bedrifter i tidligstadium ledet av kvinner. Den kvinnelige søkeren må være grunnlegger eller medgrunnlegger av bedriften og ha en rolle i toppledelsen (CEO, CTO eller tilsvarende).
Støtten består av et tilskudd til bedriften på 75 000 Euro som skal brukes til de første trinnene i innovasjonsprosessen, og til at bedriften vokser gjennom videreutvikling av forretningsplan og vekststrategi, markedsavklaringsaktiviteter, partner- og investorsøk og så videre.
Vinnerne får også tilbud om coaching og mentortjenester, og mulighet til å delta i en rekke kompetansehevende og nettverksbyggende arrangementer i Europa.
Bedriftene
En av bedriftene som har fått støtte er Kaas Discovery AS. De er et bioteknologiselskap og holder til i Porsgrunn. Pengene, anerkjennelsen og nettverket som følger med denne tildelingen er av stor verdi for bedriften.
- Vi har fått finansiering til prosjektet A-DOC, som skal bruke kunstig intelligens til å monitorere helse og sykdommer hjemme. Vi er veldig stolte, glade og ydmyke for den interesse som både EU-kommisjonen og Innovasjon Norge har vist oss i dette prosjektet. Dette gir oss muligheten til å vokse som AI-bedrift, og vil gi oss et svært nyttig nettverk i Europa. Det gir oss også en fjær i hatten som er fin å ha for videre finansiering fra EU, sier Kaass.
Bedriftene som har fått penger
- Blue Lice fra Rogaland som utvikler teknologi for bærekraftig lakselusbekjempelse.
- Connect The Dots AS fra Tromsø som jobber med applikasjoner til helsesektoren.
- Kaas Discovery AS fra Porsgrunn som bruker AI i hjemmebasert monitorering av autoimmune sykdommer.
- Preforma AS fra Bergen jobber også innenfor helse og tilbyr blant annet en digital assistent for dokumentasjon.