Hopp til hovedinnhold

Norske kvinnelige gründere gjør det strålende i kampen om EU-finansiering

Anita Kåss fra bedriften Kaass Discovery AS.Foto: Kaass Discovery / Telemarksavisa
Anita Kåss fra bedriften Kaass Discovery AS.
Fire norske bedrifter har fått finansiering fra Women Tech EU, et nytt initiativ under Horisont Europa, verdens største program for forskning og innovasjon. WomenTech EU skal bistå med finansering, coaching og akseleratortjenester til teknologibedrifter ledet av kvinner.

Norge har med dette fått 8 prosent av finansieringen innenfor denne ordningen, i konkurranse med resten av de europeiske landene. Horisont Europa-finansieringen er ettertraktet og et trangt nåløye å komme gjennom, så dette er veldig sterkt av de norske bedriftene og viser at Norge har noen svært gode gründerprosjekter med kvinner i førersetet.

- Kvinnelige grundere er underrepresentert i teknologibedrifter, der innovasjonen i dag ofte foregår. Dette er første gang EU lyser ut slike midler målrettet til kvinnelige entreprenører, så det er ekstra imponerende at Norge gjør det så bra i et program som aldri har eksistert før, sier direktør for vekst og kommersialisering i Innovasjon Norge, Anette Mellbye.

Finansiering og nettverk

WomenTech EU retter seg mot «deep tech»-bedrifter i tidligstadium ledet av kvinner. Den kvinnelige søkeren må være grunnlegger eller medgrunnlegger av bedriften og ha en rolle i toppledelsen (CEO, CTO eller tilsvarende).

Støtten består av et tilskudd til bedriften på 75 000 Euro som skal brukes til de første trinnene i innovasjonsprosessen, og til at bedriften vokser gjennom videreutvikling av forretningsplan og vekststrategi, markedsavklaringsaktiviteter, partner- og investorsøk og så videre.

Vinnerne får også tilbud om coaching og mentortjenester, og mulighet til å delta i en rekke kompetansehevende og nettverksbyggende arrangementer i Europa.

Bedriftene

En av bedriftene som har fått støtte er Kaas Discovery AS. De er et bioteknologiselskap og holder til i Porsgrunn. Pengene, anerkjennelsen og nettverket som følger med denne tildelingen er av stor verdi for bedriften.

- Vi har fått finansiering til prosjektet A-DOC, som skal bruke kunstig intelligens til å monitorere helse og sykdommer hjemme. Vi er veldig stolte, glade og ydmyke for den interesse som både EU-kommisjonen og Innovasjon Norge har vist oss i dette prosjektet. Dette gir oss muligheten til å vokse som AI-bedrift, og vil gi oss et svært nyttig nettverk i Europa. Det gir oss også en fjær i hatten som er fin å ha for videre finansiering fra EU, sier Kaass.

Bedriftene som har fått penger

  • Blue Lice fra Rogaland som utvikler teknologi for bærekraftig lakselusbekjempelse.
  • Connect The Dots AS fra Tromsø som jobber med applikasjoner til helsesektoren.
  • Kaas Discovery AS fra Porsgrunn som bruker AI i hjemmebasert monitorering av autoimmune sykdommer.
  • Preforma AS fra Bergen jobber også innenfor helse og tilbyr blant annet en digital assistent for dokumentasjon.
Publisert :
Sist oppdatert :