Er produktidéen ny?

Har du en idé du tror kan bli god forretning, men er usikker på om den er ny og unik? Slik bør du gå fram for å sjekke om ideen din er verdt å jobbe videre med, og om du kan produsere og selge produktet uten å krenke andres rettigheter.
En gutt tegner en lyspære på glass med en krittmarkør
© Lucy Lambriex/Getty Images

Er ideen din ny?

Søk på nettet

Start med å søke etter produktideen din i en søkemotor, for eksempel Google. Beskriv ideen din best mulig. Prøv deg fram for å finne den riktige kombinasjonen av ord. Bilderesultatene gir deg raskt tilbakemelding om du nærmer deg.

Gå så videre med å finne riktige engelske ord for din produktidé eller løsning. Søk så på nytt for å få internasjonale treff.

Søk i patenter

Sjekk så om det finnes patenter som kan være til hinder for deg. Start med de engelske søkeordene du har kommet fram til.

Husk at språket i patenter er annerledes, og du må kanskje prøve deg frem med andre ord når du søker. Får du ikke treff på "smørekniv" kan du prøve med “apparat for å applisere væske på gjenstand”. Etter hvert vil du finne de riktige faguttrykkene innenfor området. Du kan også søke på firmaer som er konkurrentene dine og se hva de har patentert.

Sjekk hva som er registrert av patenter, design og varemerker i Norge, Europa og internasjonalt hos Patentstyret.

Se også:

Gjør en vurdering

Resultatet av søkene kan gi deg nyttig informasjon om konkurrerende løsninger, mulige samarbeidspartnere, patenter som begrenser handlingsrommet ditt, trender, hvem som er aktive i markedet, hvordan markedet fungerer og så videre.

Velger du å utvikle ideen din videre, har du en spennende reise foran deg. Den krever kompetanse, nettverk, penger og tid – og ikke minst en ukuelig vilje til gjennomføring. Det er du som må være pådriver for din idé og gjøre jobben.

Unngå å krenke andres rettigheter

Før du lanserer et nytt produkt i markedet nasjonalt eller internasjonalt, er det viktig å kartlegge om bedriften kan produsere og selge produktet i det aktuelle markedet uten å krenke andres rettigheter. I Norge kalles dette handlingsrom eller Freedom to Operate på engelsk. Krenkelse av andres rettigheter innebærer at produktet eller tjenesten er for likt et produkt eller en tjeneste som allerede finnes. Du kan bli saksøkt og dømt til å betale erstatning til rettighetshaver.

Når du får innvilget patent, blir det ikke automatisk vurdert om du vil trenge lisens fra andre for å lage produktet du har patentert. Derfor er det ikke sikkert at du uten videre kan selge produktet uten å krenke andres rettigheter. Det kan for eksempel hende at andre eier rettighetene til teknologi du trenger i produksjonsprosessen. Du kan også risikere at løsningen din ligner for mye på løsningen til en konkurrent.

Derfor må du

  • sjekke at du kan produsere og selge produktet eller tjenesten uten å krenke andres rettigheter
  • sikre deg eierskap til, eller avtaler på, all beskyttet teknologi du trenger for å lage produktet ditt

Private patentbyråer tilbyr tjenester knyttet til Freedom to Operate-analyser. Du kan se etter tilbydere i IPR Rådgiverdatabase, og vi kan hjelpe deg å utforme et godt bestillingsgrunnlag før du tar kontakt.