Statsstøtteregelverket

Denne veiledningen gir deg innsikt i hvilke føringer statsstøtteregelverket legger på våre tildelinger til norske bedrifter.

Som følge av Norges medlemskap i EØS, er Norge underlagt det samme statsstøtteregelverket som i EU. Utgangspunktet er at statsstøtte er forbudt, men det finnes relativt omfattende unntaksregler.

Støtte i henhold til regelverket

All støtte som Innovasjon Norge innvilger må gis i henhold til statsstøtteregelverket. Regelverket inneholder bestemmelser om hva slags aktiviteter som kan støttes, hvilke kostnader ved disse aktivitetene som kan dekkes helt eller delvis, og hva som er maksimal støttegrad (støtteintensitet) for de ulike aktivitetene mv.

Konsekvensene av å bryte statsstøtteregelverket er at statsstøtten skal kreves tilbake. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for den aktuelle bedriften, og derfor fokuseres det på å ha god sikkerhet for at støtten er lovlig i alle saker som besluttes.

Forenklet veileder

Denne veilederen redegjør for:

1. SMB-definisjonen

2. Generelle vilkår for lovlig statsstøtte

3. De særlige vilkår som gjelder for den enkelte støttehjemmel.

Med støttehjemmel menes her den aktuelle artikkelen som anvendes i den enkelte sak, for eksempel FoU-artikkelen (art. 25) eller SMB-investeringsstøtte-artikkelen (art. 17).

Det tas forbehold om at denne teksten kun angir hovedtrekkene ved regelverket, gjengitt i noe forenklet form. I saksbehandlingen vil det gjøres statsstøtterettslige vurderinger basert på Innovasjon Norges forståelse av primærrettskildene. Innovasjon Norges interne veileder, som går mer i detalj, er tilgjengelig på norsk og engelsk.

1. SMB-definisjonen

I statsstøtteregelverket skilles det mellom små, mellomstore og store bedrifter. Det er størst adgang til å gi statsstøtte til små bedrifter og minst til store bedrifter. De tillatte prosentvise støttesatsene er også størst for små bedrifter og minst for store bedrifter. Det er derfor sentralt å kjenne til kriteriene for når en bedrift kan klassifiseres for liten eller mellomstor. Definisjonen baseres på følgende tre kriterier:

  • antall årsverk
  • årlig omsetning
  • årlig samlet balanse

Tallene skal hentes fra siste offentlig tilgjengelige årsregnskap for bedriften.

Små bedrifter

  • mindre enn 50 årsverk, og
  • har en årlig omsetning som ikke overstiger 10 millioner euro eller en balanse som ikke overstiger 10 millioner euro (bedriften kan overstige én av verdiene for omsetning eller balanse, men ikke begge).

Mellomstore bedrifter

  • mindre enn 250 årsverk, og
  • har en årlig omsetning som ikke overstiger 50 millioner euro eller en balanse som ikke overstiger 43 millioner euro (bedriften kan overstige én av verdiene for omsetning eller balanse, men ikke begge).

Dersom søkerbedriften eier eller er eid av andre bedrifter med 25 prosent eller mer, skal man som regel også ta hensyn til antall ansatte og omsetning eller balanse i slike "partnere/tilknyttede" bedrifter, med en forholdsmessig andel eller med 100 prosent, ved klassifiseringen av søkerbedriften.

For søkerbedrifter som har partnerbedrifter og/eller tilknyttede bedrifter, vil det ofte være komplisert å foreta klassifiseringen. For nærmere detaljer se EUs brukerveiledning av SMB-definisjonen.

2. Generelle vilkår for lovlig statsstøtte

All støtte fra Innovasjon Norge skal være i overenstemmelse med statsstøtteregelverket.

3. De særlige vilkår som gjelder for den enkelte støttehjemmel

Gruppeunntaksregelverket (GBER) er en del av statsstøtteregelverket og er en samling med støttehjemler (artikler) som gir Innovasjon Norge mulighet til å gi bedrifter støtte i ulike saker.

Artiklene inneholder de særlige vilkårene som gjelder for den enkelte støttehjemmel, og en eller flere artikler kan anvendes i den enkelte saken.

Gruppeunntaksregelverket (GBER)

Bagatellmessig støtte kan benyttes der andre støttehjemler ikke er aktuelle

Publisert :
Sist oppdatert :