Business Readiness Level (BRL) og Technology Readiness Level (TRL)
Statistisk feiler rundt 75 prosent av oppstartsbedrifter med nye teknologier eller løsninger innen 3-5 år. Av de som overlever, finner vi for få store vekstbedrifter. Hypotesen er at unødvendig mange bedrifter utvikler produkter og tjenester som ikke treffer kundebehov godt nok. Når et produkt treffer middels godt er det tungt og tidkrevende å få det solgt, men det er det mulig å gjøre noe med.
Business Readiness Level (BRL) er en skala som beskriver den forretningsmessige modenheten til en ny forretningsidé. Den beskriver hvor godt en ny innovasjon er samkjørt med behov i markedet.
BRL forteller hvor godt innovasjonen er forankret i kundenes behov eller problem, og om markedet responderer bekreftende på at den foreslåtte løsning vil treffe. I et oppstartsselskap vil ofte innovasjonsprosjektet og selskapet være det samme, og slik sett er de på samme BRL i hele organisasjonen. Hos et etablert selskap, derimot, vil hvert enkelt innovasjonsprosjekt følge sin egen utvikling av forretningsmessig modenhet.
Teknologimodenhet måles ofte på en såkalt TRL-skala. Denne skalaen sier noe om hvor langt man har kommet i utviklingsprosessen og hvilken dokumentasjon som finnes for teknologiens ytelse.
Bevissthet i forhold til både TRL og BRL medfører at innovasjonsprosjekter utvikler teknologi og marked i takt.
Kundeinvolvering i utvikling
Både EU og Innovasjon Norge ønsker mer målrettet produktutvikling som kontinuerlig involverer sluttkunder for å verifisere hvor godt produktet treffer på reelle kundebehov. Modellen nedenfor kobler teknologimodenhet (Technology Readyness Level – TRL) og forretningsmessig modenhet (Business Readyness Level – BRL), og viser samspillet mellom produktutvikling og faktiske kundebehov i ni steg. Er ideen eksempelvis på TRL nivå 4 og BRL nivå 4 betyr det at produktet eller tjenesten som er under utvikling stadig svarer godt på kundebehov. Stegvis utvikling og god balanse mellom teknologi og forretning, skaper optimale forutsetninger for å lykkes.
Beskrivelse av Business Readiness Level og aktiviteter på dette nivået som fører fram til dokumentasjon:
BRL 1. Grunnleggende undersøkelse: Behovet kan beskrives, men er ikke dokumentert.
Bedriften har en hypotese om et det foreligger et problem som er verdt å løse. Man arbeider med hypotesen og formulerer et forslag til løsning, og klarer å beskrive dette på en måte som gjør at den kan testes på mulige kunder.
BRL 2. Behov definert: Behov er underbygget med reelle kunde- eller brukereksempler.
Hypotesen om behovet underbygges ved at bedriften opparbeider seg grunnleggende kjennskap til og forståelse for markedet og problemet som kan løses, man kjenner størrelsen på markedet og hvem man bør snakke med. Bedriften gjør innledende søk i markedet og får en oversikt over kunder, konkurrenter og substitutter. Bedriften har en skisse til en mulig forretningsmodell.
BRL 3. Behov validert: Kunde bekrefter behov og løsningsforslag.
Bedriften tester hypotesen og oppnår en første validering av problem, løsning, verdi av løsning og mulig betalingsvilje. Man gjennomfører en mer systematisk markedsanalyse. Reelle kunder bekrefter at problemet er verd å løse og gir innspill på forslaget til løsning. Det foreligger et rammeverk for en forretningsmodell, for testing. Kunder, brukere, investorer eller samarbeidspartnere bekrefter at de vil bidra med ressurser til den videre utviklingen av løsningen, dokumentert gjennom intensjonsavtaler eller lignende.
BRL 4. Mindre skala; løsningen testes på kunder: Utvalgte kunder gir innspill på en første minimumsløsning.
Bedriften tester tidlige forslag til løsning (MVP) på noen utvalgte kunder. Bedriften avklarer tekniske og forretningsmessige forutsetninger for å lykkes, i form av en grundig analyse av styrker og svakheter, trusler og muligheter for løsningen, inklusiv lønnsomhetspotensialet. Verdiløftet1 tydeliggjøres.
BRL 5. Større skala; pilotkunder involveres: Kunder gir innspill på løsning under utvikling.
Bedriften involverer pilotkunder, samarbeidspartnere og brukere i utviklingsarbeidet. Man gjør løpende testing av prototype og oppnår dypere forståelse for hvordan løsningen fungerer under ulike forhold. Kundene gir innspill på pris / betalingsvillighet sett opp mot verdi for dem; kundene bekrefter verdiløftet.
BRL 6. Innledende aksept for løsningen: Pilotkunder bidrar aktivt i testing av løsningen.
Pilotkunder bekrefter at løsningen treffer på deres behov ved at de forplikter seg til å teste løsningen og ta risikoen dette medfører. Pilotkunden bidrar med ressurser i form av testfasiliteter, arbeidsinnsats, eller kontantbidrag.
BRL 7. Forpliktende aksept: Pilotkunder forplikter seg til kjøp.
Pilotkundene inngår intensjonsavtale om kjøp, eller kontrakt om kjøp (gjerne med spesielle betingelser for første kunde). Bedriften får på plass produktdokumentasjon, sertifisering og forskriftskrav, støttefunksjoner, distribusjon- og produksjon mv.
BRL 8. Første salg – fornøyde kunder: Første fullskala leveranse. Gode tilbakemeldinger fra kunder. Salgsprognoser kan lages, basert på god markedsinnsikt fra første salg.
Bedriften har oppnådd en vellykket første leveranse. Kunder bekrefter at de er fornøyde, i form av merkjøp eller formelle uttalelser som bedriften kan anvende i markedsarbeidet. Bedriften kan utarbeide prognoser og kalkyler for inntjening, samt markedsstrategi. Sikre langsiktig finansiering for videre kommersialisering og vekst.
BRL 9. Tiltagende salg: Økende ordreinngang /salg til nye og flere kunder.
Bedriften har utsikter til stabile inntektsstrømmer ved at de mottar ordrer / gjennomfører tiltagende salg. Bedriften blir i stand til å oppnå kommersielle lån i banker.
Slik definerer Innovasjon Norge de ni nivåene for teknologimodenhet (TRL):
TRL 1. Grunnleggende prinsipper for teknologien er bekreftet
Det er gjennomført og dokumentert vitenskapelige observasjoner av teknologiens grunnleggende egenskaper.
TRL 2. Teknologikonseptet er definert gjennom analytiske studier
Det er gjennomført analytiske studier av teknologien, der man vurderer mulige anvendelser. Plan for eksperimentering på TRL3 foreligger.
TRL 3. Konseptbevis (proof of concept) foreligger basert på innledende forskning
Det er gjennomført innledende forskning for å få bekreftet mulige konsepter (proof of concept). Det er gjennomført studier og laboratoriemålinger for å validere teorier. Det er utarbeidet en plan for TRL4, validering av teknologien i laboratorie-skala.
TRL 4. Teknologien er validert gjennom systematisk utprøving i laboratoriet
Teknologien er validert i lab-skala, gjennom systematisk utprøving av teknologien for tenkt anvendelse. Resultatene viser at forventede krav til ytelse for teknologien kan være oppnåelige. Det er klart for å teste teknologien på TLR5, under simulerte betingelser.
TRL 5. Teknologien er under simulerte driftsbetingelser
Det foreligger resultater fra testing av integrert systemløsning under simulerte driftsbetingelser.
TRL 6. Pilotskala systemløsning testet under relevante driftsbetingelser, oppfyller funksjonskrav
Det foreligger resultater fra uttesting av et pilotskala-system under relevante driftsbetingelser. Relevans av testmiljø er beskrevet (skala, valg av driftsbetingelser, sikkerhetsfunksjoner). Tydelig og omfattende teknologibeskrivelse tilgjengelig (funksjonskrav, driftsbetingelser, utført designprosess, etc.). Plan for oppnåelse av TRL7 foreligger.
TRL 7. Fullskala prototype testet under markedsrelevant skala og under reelle driftsbetingelser
Det foreligger testresultater fra utprøving av prototype systemløsning i reell/markedsrelevant skala under reelle driftsbetingelser. Evaluering av risikoprofil. Beskrivelse av testomfang, utførte valideringsaktiviteter, plan for oppnå TRL8, etc.
TRL 8. Teknologien er ferdigstilt og kvalifisert for salg, men begrenset driftserfaring
Det foreligger dokumentasjon av drift av endelig systemløsning under reelle driftsbetingelser, men fortsatt med noe begrenset driftserfaring. Evaluering av måloppnåelse av krav (ytelses- og funksjonskrav). Operasjonsprosedyrer/driftsplaner utviklet.
TRL 9. Teknologien er kommersielt tilgjengelig og har vært i drift over tid
Dokumentasjon som bekrefter drift under alle forventede reelle driftsbetingelser over tid. Driftsrapporter, vedlikeholdsplaner, ferdigstilte operasjonsmanualer og prosedyrer foreligger.
Hvordan samsvarer TRL-nivå med Statsstøtteregelverkets definisjoner?
Statsstøtteregelverket benytter ikke TRL-nivå i sine definisjoner av FoU-stadier, men deler det i stedet inn i begrepene grunnforskning, industriell forskning og eksperimentell utvikling.
Ettersom Innovasjon Norges innovasjonsvirkemidler retter seg mot produkter/løsninger som er markedsnære, vil teknologimodenhet for de fleste produkter/løsninger ligge på nivå 5-7. Tilsvarende vil de fleste aktiviteter være definert som eksperimentell utvikling:
Eksperimentell utvikling (TRL-nivå 5-7):
Omfatter erverv, kombinasjon, utforming og anvendelse av eksisterende vitenskapelig, teknologisk, forretningsmessig og annen relevant kunnskap og ferdigheter med henblikk på å utvikle nye eller forbedrede produkter, prosesser eller tjenester. Dette kan f.eks. også omfatte aktiviteter, som er rettet mot konseptformulering, planlegging og dokumentasjon av nye produkter, prosesser eller tjenester.
Eksperimentell utvikling kan omfatte fremstilling av prototyper, demonstrasjoner, fremstilling av piloter og testing og validering av nye eller forbedrede produkter, prosesser eller tjenester i sammenhenger som er representative for de reelle driftsforhold, med det primære formål teknisk å videreutvikle produkter, prosesser eller tjenester, som ennå ikke har fått sin endelige form. Dette kan omfatte utvikling av en kommersielt anvendelig prototype eller pilot, når dette nødvendigvis må være det endelige produkt, og såfremt den er for kostbar å fremstille til kun å bli brukt til demonstrasjons- og valideringsformål.
Eksperimentell utvikling omfatter ikke rutinemessige eller regelmessige endringer av eksisterende produkter, produksjonslinjer, fremstillingsmetoder, tjenester og andre igangværende arbeidsoperasjoner, selv om slike endringer kan utgjøre forbedringer.
Enkelte aktiviteter/arbeidspakker i innovasjonsprosjekter finansiert av Innovasjon Norge kan være definert som industriell forskning. Prosjekter som i sin helhet er definert som industriell forskning, faller utenfor Innovasjon Norges virkemidler, og henvises til Forskningsrådet.
Industriell forskning (TRL-nivå 2-4):
Tilsvarer planlagt forskning eller kritisk undersøkelse med sikte på erverv av ny kunnskap og ferdigheter, som er nødvendig for å kunne utvikle nye produkter, prosesser eller tjenester eller for å kunne frembringe betydelig forbedring i eksisterende produkter, prosesser og tjenester (dvs. eksperimentell utvikling).
Dette innbefatter frembringelse av komponenter til komplekse systemer og kan omfatte konstruksjon av prototyper i et laboratoriemiljø eller i et miljø med simulerte kontaktflater til eksisterende systemer samt pilotlinjer, hvor det måtte være nødvendig for den industrielle forskning og særlig for validering av generisk teknologi.