Hopp til hovedinnhold

Bygger verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk

""© BIG/Vestre
Fabrikken i Eidskog blir et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon.
VestreOslo
Vestre hadde ikke kommet i gang med The Plus - verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk – uten finansiering fra Innovasjon Norge.

Den norske industribedriften skal bygge en supermoderne møbelfabrikk i Norge, nærmere bestemt på Magnor i Eidskog. Innovasjon Norge har støttet prosjektet med mer enn 27 millioner kroner i tilskudd.

- Dette prosjektet vil føre til mange nye arbeidsplasser og ikke minst økte eksportinntekter for landet. Møbelfabrikken kommer til å oppfylle en rekke klimakrav som er unikt for denne typen industribygg. De skal også legge til rette for en stor aktivitetspark og et åpent fabrikkområde som flere kan ha nytte og glede av, forteller Per Ottar Walderhaug, finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Innlandet.

Administrerende direktør i Vestre, Jan Christian Vestre, understreker at støtten har vært utløsende for prosjektet.

- Vi besluttet å gjøre dette midt under koronapandemien og det største økonomiske tilbakeslaget i verden siden 1930-tallet. Det ville rett og slett ikke vært mulig uten pengene fra Innovasjon Norge. Vi har hatt et svært godt samarbeid gjennom hele prosessen, og jeg er meget imponert over Innovasjon Norges ressurspersoner i Innlandet. De har vært løsningsorienterte og kreative, samtidig bidratt med svært nyttig kompetanse og erfaring.



Skal bli størst i Europa

I mer enn 70 år har Oslo-bedriften produsert møbler for verdensmarkedet. Komponentene har kommet fra en rekke underleverandører i Skandinavia. I 2013 åpnet den første fabrikken i Torsby i Sverige og en times tid unna bygges den neste. Med fabrikken på Magnor kan Vestre i enda større grad bevise at det går an å konkurrere globalt fra Skandinavia.

- Bygget reiser seg i løpet av våren 2021 og til høsten blir de første maskinene levert. Vi tar i bruk helt ny produksjonsteknologi basert på industri 4.0, som selvlærende roboter, objekt-gjenkjenning, skannere og big data. Hele fabrikken kan styres fra et nettbrett! Gjennom høyautomatisert produksjon, digitalisering og bærekraftige løsninger, skal vi bevise at norsk ferdigvareindustri kan konkurrere med hvem som helst i hele verden, poengterer Vestre.

The Plus er tegnet av den anerkjente danske arkitekten Bjarke Ingels, som også står bak Googles nye hovedkvarter i California. Vestres mål er at The Plus skal bli en populær besøksdestinasjon.


""© Michelle Berg
The Plus designes av BIG. Her samtaler administrerende direktør i Vestre, Jan Christian Vestre, med den danske arkitekten Bjarke Ingels.

- Vi vil at TripAdvisor skal omtale dette som en «must see»-destinasjon i Norge. Jeg er ganske sikker på at vi klarer det gjennom spektakulær arkitektur, superkule maskiner og en opplevelsespark på 300 mål, sier Vestre.

Å skape sosiale møteplasser der mennesker kommer sammen, harmonerer dårlig med den pågående pandemien. Likevel kan Vestre vise til sterk vekst den siste tiden. En av årsakene er at uterommet og utemøbler bli viktigere enn før. Selskapet etablerer seg stadig i nye markeder, og har nå egne eksportkontorer i Torsby, London, Berlin, New York og Los Angeles. I 2025 vil 85 prosent av produksjonen være for eksportmarkedene.

- Vi har to store mål: å bli størst i Europa og verdens mest bærekraftige møbelprodusent. Norge trenger flere lønnsomme eksportbedrifter, og vi må øke fastlandseksporten. Jeg håper og tror at prosjektet kan inspirere andre til å satse på norsk industri, forteller Vestre.


""© BIG/Vestre
I tillegg til møbelfabrikken, bygges et besøkssenter og en 300 mål stor opplevelsespark. Vestre håper området blir en attraktiv destinasjon for besøkende fra hele verden.

En bærekraftig virksomhet

The Plus skal bli verdens første møbelfabrikk og det første industriprosjektet i Norden som oppnår aller høyeste miljøsertifisering BREEAM Outstanding.

- Vi bygger i massivtre, lavkarbon-betong og resirkulert armeringsjern, og byggeplassen benytter en kombinasjon av utslippsfrie og fossilfrie anleggsmaskiner. Vi stiller krav om hundre prosent fornybar energi i hele leverandørkjeden og faser ut miljøskadelige materialer, forteller Vestre og legger til:

- Vi skal bevise at det ikke trenger å være en motsetning mellom klima og arbeidsplasser, eller mellom økonomisk vekst og naturmangfold.

Møblering i Milano

I 2019, som flere år tidligere, deltok bedriften på en av verdens største og viktigste møbel- og designmesser, Milano Design Week. Innovasjon Norges Italia-kontor var med på å organisere den norske utstillingen som bestod av syv norske møbelprodusenter og 21 designere.

I forlengelsen av dette og som et ledd i Vestres satsing på det italienske markedet, innledet vårt kontor et samarbeid mellom dem og det italienske landskapsarkitekt-forbundet. Et resultat av dette var at bedriften ble kontaktet av Milano kommune for å etablere en møteplass med fargerike utemøbler i en bydel.

- Vi har hatt stor nytte og glede av samarbeidet med Innovasjon Norge i Milano. De som jobber der er dyktige, kreative, effektive og alltid behjelpelige. De utgjør virkelig en forskjell for norske bedrifter som vil satse i Italia, understreker Vestre.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 3. februar 2021 med omtale av finansiering fra Innovasjon Norge på mer enn 45 millioner kroner. I ettertid er et lån på 20 millioner annulert, dessuten har bedriften foreløpig benyttet seg av en mindre andel av et tilskudd, slik at total finansiering fra Innovasjon Norge per 1. november 2022 utgjør 24,25 millioner kroner. Resten av tilskuddet Vestre AS har fått tilsagn om utbetaler vi i 2023, og da blir støtten til sammen 27,4 millioner kroner.



Publisert :
Sist oppdatert :