Hopp til hovedinnhold

Bærekraftig høsting på havbunnen

Et oransjefarget haneskjell foran mange andre haneskjell© Ava Ocean
Haneskjell hører til kamskjellfamilien og er en av havets mange delikatesser.
Ava OceanÅlesund
Med teknologi som effektivt kan høste skjell og annen sjømat på havbunnen uten å skade omgivelsene, har Ava Ocean ambisjoner om å endre en global industri og gjøre den mer bærekraftig. Innovasjon Norge bidrar med rådgivning og finansiering.

I Norge har bunnskraping av skjell vært ulovlig siden 1992, da fiskingen etter haneskjell i Barentshavet førte til fullstendig kollaps av bestanden. Tretti år senere har norske myndigheter igjen åpnet for høsting av denne kamskjell-delikatessen, takket være ny teknologi utviklet av Ålesund-selskapet Ava Ocean, tidligere TAU Tech.

Skriver sjømathistorie i 2022

En 85 meter lang skjellhøster, som er et ombygd offshore-serviceskip, setter høsten 2022 kursen mot Barentshavet og skriver historie som det første skipet med ny høstingsteknologi om bord. Båten er utstyrt med egen fabrikk og et mannskap på 24.

Havbunnen er full av sjømatarter som ikke utnyttes som de sunne og smakfulle råvarene de er. Ålesund-selskapets innovative teknologi kan skånsomt og selektivt plukke slik sjømat, og har potensial til å endre en hel industri globalt. I dag er bunnskraping den mest utbredte måten å høste på, og den metoden er svært skadelig for sårbare økosystemer under vann.

Et bærekraftig alternativ til bunnskraping

- Mulighetene er enorme fordi det ikke har eksistert reelle alternativer – før nå. I de fleste land utenom Norge og Island, drives det fortsatt bunnskraping i stor skala. Her hjemme er skjellene en uutnyttet ressurs på grunn av forbudet mot bunnskraping, forklarer Øystein Tvedt, administrerende direktør i Ava Ocean.

Kunderådgiver Kari-Anne Lade Gjørvad i Innovasjon Norge Møre og Romsdal, berømmer gründernes entusiasme og pågangsmot for å utvikle en ny og bærekraftig metode som skal høste skånsomt og i stor skala fra havbunnen.

- En vellykket løsning kan revolusjonere fiskerier verden over, og sikre full ressursutnyttelse av råstoffet uten å ødelegge områdene på havbunnen, poengterer hun.



Ikke mulig uten Innovasjon Norge

- At vi har kommet dit vi er i dag, ville ikke vært mulig uten den støtten vi har fått fra Innovasjon Norge underveis. Vi har møtt en gjeng som har heiet på oss og løsningene vi kommer med, og som har støttet oss finansielt og med kompetanse for å realisere planene våre, forteller Tvedt.

- Det er utrolig motiverende for et selskap i oppstartsfasen å jobbe med støttespillere, som har like stor tro på det vi ønsker å oppnå som vi har selv, legger han til.

Ava Ocean fikk etablerertilskudd i 2016, og har siden den gangen mottatt totalt 18 millioner kroner fra Innovasjon Norge for å realisere det første pilotanlegget for haneskjellfiske. Våre rådgivere var tidlig inne i prosjektet og hjalp til med å definere utviklingsløpet.

- De har vært med oss hele veien. Vi hadde god dialog og veiledning fra Innovasjon Norge-teamet i to år før vi faktisk søkte om støtte, sier Tvedt.

I tillegg til innovasjonsstøtte og rådgivning, har selskapet nytt godt av finansieringssamarbeidet mellom Innovasjon Norge og Eksfin.

- Det har vært en stor styrke for prosjektet, at vi i tillegg til innovasjonsstøtten har fått lånefinansiering fra Eksfin og den lokale banken Sparebanken Vest, sier Tvedt.



Publisert :
Sist oppdatert :