Bærekraft og ansvarlig næringsliv
For å motta tjenester fra oss, må bedrifter ha et bevisst forhold til egen bærekraftrisiko og oppfylle våre forventninger til ansvarlig næringsliv. Vi vil prioritere prosjekter som gir en tilfredsstillende lønnsomhet for bedriften og samfunnet. I søknaden bør bedriften kunne beskrive positive effekter på miljø og samfunn. Les mer om hva vi mener med miljø- og samfunnsseffekter.
Hva er bærekraftsrisiko?
Bærekraftrisiko (ESG) handler om hvorvidt bedriftens aktiviteter berører mennesker, samfunn eller miljø på en negativ måte. Den fordeler seg på tre hovedområder:
- Klima og miljø (Environment) gjelder risiko for miljøkonsekvenser av egen virksomhet (klimagassutslipp, forurensing, påvirkning på hav, vann og biomangfold). Det handler også om risiko knyttet til konsekvensene av klimaendringer og ressursknapphet (klima- og naturrisiko).
- Sosiale forhold (Social) handler om risiko knyttet til menneskerettighetsbrudd og uanstendige arbeidsforhold.
- Selskapsstyring (Governance) gjelder risiko for uryddige økonomiske forhold, korrupsjon, uoversiktlig eierskap og svak virksomhetsstyring.
Innovasjon Norge har laget en enkel veileder for risikovurdering som kan hjelpe søkere å identifisere risiko, og håndtere denne i egen bedrift og leverandørkjede.
Klima- og naturrisiko
Klima- og naturrisiko inngår i begrepet bærekraftsrisiko. Klimarisiko er hvordan de fysiske konsekvensene av klimaendringer vil påvirke natur og samfunn, og hva overgangen til et lavutslippssamfunn vil innebære for næringslivet. Endringer i klima og nødvendig omlegging som følge av nye klimakrav, vil endre forholdene for mange norske bedrifter. Selskaper med høy karboneksponering, som innen petroleumssektoren og norsk leverandørindustri, er særlig utsatt for klimarisiko når klimapolitikken strammes til. Bedrifter som ikke omstiller seg i tide, kan miste tilgang til marked og kunder, investorer og tape omdømme.
Enova gir en god beskrivelse av klimarisikohåndtering på sine nettsider. Finans Norge har laget en nyttig veileder for å komme i gang med klimarisikorapportering, herunder rammeverket knyttet til TCTF (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).
Tilsvarende defineres naturrisiko som "faren for negative konsekvenser for aktører og samfunn ved tap og forringelse av natur og naturmangfold". Vi er helt avhengige av naturens bidrag til blant annet mat, fôr, medisiner, energi, materialer, genmateriale og nyttedyr. Derfor er det viktig at privat sektor er bevisst påvirkningen sin på naturen og gjør tiltak for å håndtere denne. Norske bedrifter kan styrke arbeidet sitt med naturrisiko ved å ta i bruk verktøyet Task Force on Nature-Related Financial Disclosures (TNFD).
Innovasjon Norge skal være en omstillingspartner for bedrifter i Norge. Vi utfordrer og stiller de vanskelige spørsmålene, og har en forventning om at kundene våre har et bevisst forhold til egen påvirkning på klima og natur. Vi forventer at bedrifter som søker oss om finansiering har gjort en analyse av hvor deres påvirkning på klima og natur er størst, og har en plan for håndtering av slik risiko. I tilfeller der det er fare for at klima- og naturrisiko vil påvirke bedriftens langsiktige lønnsomhet i negativ retning, må bedriften legge fram konkrete planer for omstilling, forankret i styre og ledelse. UN Global Impact har utviklet en veileder for omstillingsplaner i samarbeid med NHO, LO og sentrale aktører i næringslivet.
Tips til håndtering av bedriftens bærekraftrisiko
Innovasjon Norges delstrategi for bærekraft for 2021-2025 er tydelig på hvordan Innovasjon Norge skal bidra til et mer bærekraftig norsk næringsliv.
Retningslinjer for ansvarlig næringsliv
Ansvarlig næringsliv omtales ofte som god forretningsskikk, samfunnsansvar eller Corporate Social
Responsibility (CSR). Regjeringen forventer at norske selskaper gjør seg kjent med og etterlever OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.
Innovasjon Norges setter krav om at kunder, leverandører og partnere utøver virksomheten sin i tråd med disse retningslinjene og prinsippene. Dette inkluderer at virksomheten gjennomfører aktsomhetsvurderinger (risikovurderinger) for å unngå skade på mennesker, samfunn og miljø, og at de håndterer potensiell risiko gjennom egnede internkontrollsystemer og retningslinjer.
Basert på prinsippene vedtatt av FN og OECD, har Innovasjon Norge utarbeidet retningslinjer for ansvarlig næringsliv der to hovedprinsipper vektlegges:
1. Unngå å skade
Bedrifter skal i både egen virksomhet og gjennom forretningsforbindelser unngå å medvirke til
- korrupsjon
- krenkelse av menneskerettigheter
- dårlige arbeidsforhold
- skadevirkninger for forbrukere, lokalsamfunn og miljø
2. Ansvarlig tilnærming
Bedrifter skal ha en ansvarlig tilnærming til prinsipper for ansvarlig næringsliv gjennom å foreta aktsomhetsvurderinger (due dilligence). Bedrifter skal ta utgangspunkt i relevante internasjonale retningslinjer og beste praksis for sin sektor, samt iverksette tiltak for kontinuerlig forbedring.
Det er ikke enkelt å sikre at en virksomhet til enhver tid kan garantere at ingen prinsipper brytes, men bedrifter vi samarbeider med skal vise vilje til kontinuerlig forbedring og iverksette tiltak for å ivareta prinsippene om ansvarlig næringsliv. Vi krever at våre kunder og samarbeidspartnere skriftlig kan dokumentere sin risikovurdering og håndtering av ansvarlig næringsliv.
Utelukkelse av selskaper
Innovasjon Norge følger de samme retningslinjene for adferd- eller produktbaserte utelukkelser som Finansdepartementet har fastsatt for Statens pensjonsfond utland. Dette innebærer at Innovasjon Norge ikke skal støtte selskaper hvor det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller er selv ansvarlig for:
- Grove eller systematiske krenkelse av menneskerettighetene som for eksempel drap, tortur, frihetsberøvelse, tvangsarbeid, de verste former for barnearbeid
- Grove krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner
- Alvorlig miljøskade
- Handlinger eller unnlatelser som på et aggregert selskapsnivå i uakseptabel grad fører til utslipp av klimagasser
- Grov korrupsjon
- Andre, særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer
På bakgrunn av dette vil Innovasjon Norge for eksempel helt utelukke prosjekter knyttet til tobakk, kontroversielle våpen, og prosjekter med høy klimarisiko som utvinning av kull og oljesand, samt kullbasert kraftutvinning. Vi anser det som ukurant å tilby finansiering og rådgivningstjenester til selskaper som mottar fem prosent eller mer av sin totale omsetning fra én av de aktiviteter eller produkter som er nevnt i dette kapittelet. Innovasjon Norge bør dessuten vise ekstra aktsomhet ved støtte til prosjekter knyttet til pengespill og produksjon eller bruk av ikke-bærekraftig palmeolje.
Innovasjon Norge følger som hovedregel Etikkrådets operasjonalisering av retningslinjene.
Aktsomhetsvurdering av Innovasjon Norge
Vi gjennomfører årlige aktsomhetsvurderinger for å kartlegge og vurdere potensiell risiko for negativ påvirkning eller skade på mennesker, samfunn og miljø fra virksomheten.
Aktsomhetsvurdering for 2024 ligger her.