Hopp til hovedinnhold

Forvandler sørlandsk eik til kvalitetsinnredning

Designbord og -stoler på restauranten Under, med utsikt til under havet© Inger Marie Grini
HamranAgder
Tidligere gikk eika rundt dem til oppvarming i Europa. Nå leverer Hamran kvalitetshåndverk av lokalt tre – noe kunder i inn- og utland gjerne vil ha.

– Det begynte så smått da vi så ut av vinduene på kontoret, som er omgitt av mye løvskog, og tenkte: Hvorfor kjøper vi materialer fra utlandet når vi har så mye fint rundt oss? forteller Janne R. Werdal, salgs- og markedssjef i Hamran.

Snekkerverkstedet på Snartemo i Hægebostad kommune i Agder har siden oppstarten i 1930 vært kjent for kvalitetshåndverk. Størsteparten av produksjonen deres er i dag skreddersydde kjøkken og innredninger, i tillegg til høvelbenker.

Nye verdikjeder for tømmeret

Med et ønske om å bruke mer lokalt treverk, begynte den tradisjonsrike bedriften å undersøke mulighetene i 2018. Det viste seg å bli mer krevende enn de hadde trodd.

– Vi oppdaget at det meste som hogges, blir sendt til Europa for å brukes til oppvarming. Det var heller ikke noe system for å sortere ut de materialene som var egnet for møbelproduksjon.

Det har gjort at de har vært nødt til å etablere nye verdikjeder fra bunnen av. Det har skjedd med god drahjelp fra en annen sørlandsk suksesshistorie: Restaurant Under i Lindesnes. Da restauranten – som har som konsept å bruke lokale råvarer – planla innredning, ble de raskt tent på ideen om å bruke lokal eik. Dermed ble kolleksjonen Under utviklet, i samarbeid med Snøhetta. De fikk også støtte fra Innovasjon Norge til å kunne jobbe med utviklingen av kolleksjonen.

Tilbakemeldingene har vært overstrømmende.

– At vi fikk testet det i markedet med så god respons, var veldig viktig for oss. Det har gjort at vi har turt å satse videre, konstaterer salgs- og markedssjefen.

Vakker kvist gir mindre svinn

Innovasjon Norge har vært en god støttespiller for bedriften gjennom mange år.

– Det blir et kvalitetsstempel når de ser et potensial og tør å satse på oss – samtidig som de gir råd og utfordrer. Det er kanskje særlig viktig for oss små bedrifter, fastslår Werdal.

Portrettbilde av Janne Werdal© Lena Alberti
OPPLEVER STOR ETTERSPØRSEL: Markedssjef i Hamran, Janne Werdal.

Hamran opplever nå stor etterspørsel fra kvalitetsbevisste kunder fra både inn- og utland, som kan besøke dem både i snekkerverkstedet på Snartemo og i studioet på Skøyen. Mange ønsker å bruke norsk eik i tidløs innredning som kan vare i generasjoner.

Et lokalt sagbruk, med fire ansatte, er blitt etablert som følge av satsingen deres. Også de ansatte ved Hamran er blitt flere og teller nå 45. Nå jobber de med å ta i bruk enda flere lokale tresorter i produktene.

Å bruke hele treet er en annen fanesak for bedriften.

– Vi har jobbet bevisst med å fortelle markedet at kvist er sjarmerende og vakkert. Tidligere skar man bort kvist, noe som ga veldig mye svinn. Det er fint at vi som produsenter kan være med og påvirke kunden i en mer bærekraftig og bevisst retning.

Dette er Bionova

Bionova er etablert som den del av Innovasjon Norge, og skal være et verktøy for å bidra til å nå Norges klimamål for 2030 – og å bli et lavutslippssamfunn i 2050.

Bionova skal samtidig bidra til innovasjon og verdiskaping innen bioøkonomien knyttet til jordbruk-, skogbruk- og havbruksnæringene.

Bionova består av to ordninger: Verdiskapingsprogrammet for fornybar energi og teknologi i landbruket, og bioøkonomiordningen.

Les mer om Bionova her

Publisert :
Sist oppdatert :