Hopp til hovedinnhold

Fisk og planter i blågrønn symbiose

Nekton sitt anlegg på Nordmøre© K2 Film Productions
Nekton Settefisk har skapt et unikt havbruksmiljø i øylandskapet ut mot havet på Nordmøre, der de utvikler sine egne løsninger for bærekraftig produksjon.
Nekton SettefiskMøre og Romsdal
Med støtte fra Bionova skal Nekton la spillvann fra lakseoppdrett bli til plantenæring i et utslippsfritt sirkulærsystem, også kjent som akvaponi.

På øyriket Smøla i Møre og Romsdal er den lokale lakseoppdretteren Nekton Settefisk i full sving med å utvikle et pilotprosjekt for akvaponi. Det er et utslippsfritt miniøkosystem som kobler lakseoppdrett på land sammen med grønnsaksproduksjon i veksthus.

– Vi ser på hvordan vi kan gjøre spillvann fra oppdrettsanleggene til en ressurs som kan utnyttes til grønnsaksdyrking. Spillvannet inneholder næringsstoffer og CO2 som normalt går tapt. I et akvaponi kan dette isteden gi næring til plantevekster, forteller daglig leder Christian Wikan i Nekton Settefisk.

Finner optimal næringssammensetning

Metoden akvaponi innebærer at fisk og planter lever i en symbiose, der fiskens næringsrike avfallsstoffer omdannes til verdifull næring til plantene – som igjen renser vannet for fisken. Slik gjenbrukes ressursene for å produsere ren og sunn mat.

Akkurat nå jobber Nekton-teamet intenst med å kartlegge muligheter og innhente kunnskap, og tester seg frem til den riktige sammensetningen av næring og vann som skal utveksles mellom oppdrettsanlegget og veksthusene.

– Vi tar vannprøver fra produksjonsvannet og analyserer næringsinnholdet. Så ser vi på resultatene opp mot behovet for næring hos de plantevekstene som vil være mest hensiktsmessige å dyrke, som agurk, tomater og jordbær. Arbeidet har blitt mulig å gjennomføre med støtten vi har fått fra Innovasjon Norge gjennom Bionova, forteller Wikan.

Først ut i Norge med C02-fangst i akvaponi

Akvaponi er relativt etablert som teknologi, men er foreløpig lite utbredt i Norge. I tillegg til å bidra til at akvaponi skal få bedre fotfeste i landet, ønsker Nekton å ta enda et steg videre, ved å utvikle sin egen teknologi for å utnytte også CO2 fra anlegget for settefiskproduksjon.

– Å hente ut CO2 ut av settefiskproduksjonen for å benytte det i veksthus i samband med akvaponi blir noe nytt, som vi trolig blir de første til å gjøre i Norge, sier Wikan.

Åpner nytt helårsmarked for økologiske, kortreiste grønnsaker

Nekton har ikke bare som mål å produsere mer bærekraftig laks, men også å levere ferske, økologiske grønnsaker til lokale markeder. Fordi akvaponi er et lukket økosystem uavhengig av omkringliggende miljøforandringer, kan det dyrkes grønnsaker året rundt.

– Grønnsakene dyrkes i et kontrollert veksthusmiljø som er stabilt hele året, utelukkende med gjødsel som fisken produserer gjennom hele året. Det gir oss rene grønnsaker som har kort transportvei til markedet, avrunder Wikan.

Forprosjektet skal ferdigstilles i løpet av våren 2024 og Nekton planlegger en endelig beslutning om de skal videreutvikle planene innen sommeren 2024.

Dette er Bionova

Bionova er etablert som den del av Innovasjon Norge, og skal være et verktøy for å bidra til å nå Norges klimamål for 2030 – og å bli et lavutslippssamfunn i 2050.

Bionova skal samtidig bidra til innovasjon og verdiskaping innen bioøkonomien knyttet til jordbruk-, skogbruk- og havbruksnæringene.

Bionova består av to ordninger: Verdiskapingsprogrammet for fornybar energi og teknologi i landbruket, og bioøkonomiordningen.

Les mer om Bionova her

Publisert :
Sist oppdatert :